Vroeg u zich al eens af wat het effect van een langdurige blessure op een gepassioneerde marathon en trail-loper?
Dat treft, u bent aan het juiste adres!

Ik analyseer voor jullie de impact op de conditie, het gewicht, de algemene gemoedstoestand, alternatieve sporten, alternatieve tijdsbesteding, etc. Wat volgt is een soort van pseudo-wetenschappelijke analyse met een dikke vette knipoog 😉
Wat is de impact van langdurige blessure op … mijn conditie?

Ik heb sinds een tijdje Strava Premium. Dit geeft toegang tot onder andere de “fitness & freshness” analyse (waar ik enorm fan van ben!). Ik vind onderstaande grafiek een super interessante analyse en geeft perfect weer hoe mijn conditie de voorbije 4 jaren is geëvolueerd.

Ik duidde 10 conditionele hoogte/laagte-punten aan op de grafiek en licht ze graag even toe.

2018-03-05_LI.jpg

 1. Ik ben in 2014 begonnen met hardlopen. Ik liep toen de Antwerp 10 Miles en de 20km van Brussel. Vervolgens had ik geen doel en viel mijn conditie terug.
 2. Ik besloot me in te schrijven bij de Managers Marathon Club (MMC – http://www.m-m-c.be) en vanaf toen ging het steil bergop.
 3. Ik bouwde 10 maanden rustig op naar mijn eerste marathon, die van Berlijn in 2015 (eindtijd 3u25).
 4. Vervolgens liep ik de marathon van Rotterdam in het voorjaar van 2016 (eindtijd 3u15).
 5. In de zomer trailde ik naar hartelust en bouwde ik op naar de Amsterdam Marathon in het najaar (eindtijd 3u12).
 6. Vanaf december 2016 besloot ik met Benny in zee te gaan als coach en hij pushte me naar een nieuwe PR tijdens Dusseldorf marathon in het voorjaar van 2017 (3u03).
 7. In de zomer trailde ik er opnieuw op los, met mijn eerste ultra-trail, bergtrail en de onvergetelijke trail des fantômes
 8. Ik was in volle opbouw naar de marathon van Brussel en een nieuwe ultra trail … tot het noodlot toesloeg. Een achillespeesblessure hield me aan de kant sinds eind september! Zie Bye Bye Brussels Marathon voor Bart de Speelse Bever.
 9. In december dacht ik verlost te zijn van de blessure en begon ik terug te trainen… maar helaas pindakaas, te vroeg en dus hervallen!
 10. 2 weken geleden kreeg ik groen licht van de dokter om terug te beginnen trainen.

Zoals jullie kunnen merken, zit mijn conditie terug op het niveau van toen ik begon met hardlopen. Ik ben duidelijk terug naar “Square 1” of “Terug naar af” in het Nederlands. Of “Mijn conditie is naar de kl***” in het Vlaams.
Wat is de impact van langdurige blessure op … mijn gewicht?

2018-03-05 (1)_LI.jpg

Zoals u kan zien in bovenstaande grafiek is mijn gewicht nogal onderhevig aan schommelingen. In “tempore non suspecto” weeg ik ongeveer 78-79 kg droog aan de haak. Wanneer ik piek naar marathon, gaat mijn gewicht door het vele trainen richting 74-75kg. Ook geheelonthouding (u mag dit interpreteren naar eigen goeddunken) helpt om scherper te staan. Elke kg die ik minder meesleur op een marathon kan 2 minuten schelen op de eindtijd op een marathon. Mijn gewichtscurve verloopt omgekeerd evenredig met mijn conditie. In december ging het terug de goeie richting uit, maar de feestdagen hebben deze keer mijn gewicht een serieuze boost gegeven. Toen de 80 ineens verscheen, was het tijd voor actie!
Wat is de impact van langdurige blessure op … mijn humeur?

2018-03-05 (2)_LI.jpg

De achillespeesblessure eind september gaf natuurlijk een enorme knauw aan mijn humeur… Het hervatten van de training in december had een positief effect op mijn humeur, alsook de feestdagen, het overmatig eten en drinken, de gezelligheid en de kadootjes.

De grootste tegenslag volgende begin januari, toen ik een nieuwe gedwongen rustperiode van 4 weken moest respecteren. De SUB3 plannen (marathon onder de 3u) op de Krakau Marathon eind april samen met makker Peter De Groof mochten definitief in de vuilbak. Mijn humeur stond op onweer!
Mijn vrouw kan ervan getuigen, zij was het voornaamste slachtoffer ervan… bij deze, sorry schat!

2 weken geleden dan het verlossende bericht van de dokter: groen licht om VOORZICHTIG op te bouwen naar Krakau. 7 weken voorbereiding voor een marathon is weinig, maar we gaan ervoor. Uitlopen zou een overwinning zijn!

Week 1 opbouwen tot max 5km per keer, vervolgens elke week max 5 km erbij, dan kom je na 7 weken uit op een marathon afstand… zo simpel is dat 😉
Wat is de impact van langdurige blessure op … alternatieve sporten?

Hierbij een overzicht van de mogelijke alternatieve sporten en vooral mijn doodeerlijke redenen om deze alternatieven niet te moeten beoefenen:

 1. zwemmen … te nat!
 2. fietsen … te koud!
 3. golf … te weinig klasse voor!
 4. voetbal … geen talent!
 5. skiën … geen techniek!
 6. fitness/core stability … te vermoeiend!
 7. boksen … te mannelijk!
 8. dansen … te vrouwelijk!
 9. squash… geen partner!
 10. mountainbiken … ?!!

Yes, mountainbiken, dat leek me wel wat… helaas bleek ik Een kluns op de fiets!

Zoals u kan lezen, veel excuses… maar eigenlijk is er maar 1 reden: ik loop veel te graag in de natuur !!!!!!!!
Wat is de impact van langdurige blessure op … mijn alternatieve tijdsbesteding?
Waar ging de vrijgekomen tijd zoal naartoe?

 1. mijn gezinnetje … dochters van 7 & 9 + een vrouw van XX vragen heel wat energie!
 2. mijn werk … een startup uitbouwen vraagt veel energie!
 3. familie en vrienden … goeie banden onderhouden vraagt heel wat energie!
 4. klussen … nadenken over klussen vraagt heel wat energie!
 5. supporteren op Strava… gezonde jaloezie kost heel wat energie!
 6. het organiseren van een loopevent … daar krijg je energie van!

Om het gemis aan lopen te compenseren en om toch mijn passie te kunnen beleven met andere hardlopers, begon ik in januari samen met Peter en Lien te bouwen aan Sunday Runday 2.

Ik nam zelf deel aan de eerste succesvolle editie (zie Sunday Runday – wat een belevenis!) en bood aan om de volgende editie mee te organiseren.
Wil je meer weten over SUNDAY RUNDAY 2?

 1. Bekijk eens onze trailer op SUNDAY RUNDAY TEASER VIDEO
 2. Neem eens een kijkje op de website SUNDAY RUNDAY WEBSITE
 3. Like onze event op Facebook Facebook event

Wat vinden jullie ervan? Ik hoor het graag van jullie!

Save the date: SUNDAY RUNDAY – Zondag 29 april in het prachtige Grimbergen!

Speelse groeten,

Bart